Traumer, hjernen & oljenes kraft

Jeg husker første gang jeg hørte om at eteriske oljer kan påvirke følelsene mine. Det hørtes bare så merkelig ut, og det tok meg et halvt år før jeg forstod hvorfor og hvordan de faktisk kan påvirke meg emosjonelt. Og nå bruker jeg de daglig for å påvirke nettopp dette – humøret mitt, følelsene mine, mot, motivasjon, støtte til å finne min indre styrke, stole på meg selv og tørre å leve MEG uten å bli påvirket av samfunnets mal eller «hva alle andre tenker om meg» (som vi ofte har et bilde av i hodet vårt.)

Så jeg har dypdykket inn i akkurat dette, for å finne svaret på det som var min skepsis i hvordan de kunne påvirke følelsene mine. Enkelt forklart er det dette som skjer:

1. Vi lukter inn oljen som sender små molekyler opp i nesen

2. Den blir fanget opp av olfaktoriske celler i nesehulen

3. Festes på receptorer og sendes videre til luktesenteret i hjernen vår

4. Impulsene sendes videre til fem forskjellige funksjoner, deriblant der vårt minnesenter ligger og der vi lagrer og frigjør traumer.

5. Slik kan oljene påvirke oss emosjonelt

Traumer er noe som kan ligge inne i kroppen vår, nesten som en svart stein som ligger å gnager. Etterhvert kan dette i seg selv svekke immunforsvaret vårt og andre viktige systemer i kroppen ettersom årene går. Det kan være traumer som ligger helt ned i spedbarnsalderen, som har festet seg i kroppen din og ligger der som en belastning. Og ofte så vet vi ikke selv at vi har noe traumatisk inni oss som gjør at vi for eksempel bevisst unngår noen type mennesker, eller kanskje har du en traume fra fortiden hvor du ble holdt under vann og på grunn av dette så er du til den dag idag redd for sjø og bølger?

Jeg mistenker at jeg har en traume for natten og mørket når jeg er alene hjemme. Jeg tror problemet dukket opp i Stavanger når jeg studerte sykepleien, helsen min var veldig dårlig på den tiden og jeg tror dette ga meg ubalanser i nevrotransmitterne i hjernen som blant annet utløser angst. jeg fikk paranoia og på mitt værste hadde jeg lyset på om natten, musikk på ørene og holdt meg selv bevisst våken på natten for å slippe å kjempe mot mine innbilte tanker om at noen skulle komme å kidnappe meg.

Siden den gang har jeg vært redd for å sove alene hjemme, men jeg merker utrolig nok nesten ikke noe til det den dag idag. Jeg har bevisst brukt eteriske oljer for å løsne opp i disse traumene, og jeg har en sterk tro på at dette er grunnen til at denne traumen så og si er ikke-eksisterende hos meg idag <3

Det som kan være så utrolig tøft med å løsne opp i traumer, er at det ofte brukes teknikker for å faktisk gjenoppleve situasjonen gang på gang frem til traumen ikke lenger er farlig og skummel. Å gjenoppleve traumer er ofte vanvittig tøft og stor belastning for kroppen fordi du virkelig ikke vil tilbake dit, du vil bare komme deg videre og få det vekk fra kroppen din. Derfor har jeg en så stor tro på disse oljene, fordi oljene jobber på det ubevisste plan i hjernen din der traumer og minner bearbeides <3

Oljene som jobber med traumer

Geranium – også kalt den emosjonelle healeren, fordi den støtter deg i å tilgi, åpne deg og stole på andre mennesker igjen. Ofte fra en situasjon der det har vært tap av tillit i et forhold

Clove – støtter deg under frykt for avvisning fra andre, det å føle seg svak, maktesløs og utrygg fra å gjøre en forandring fordi du er rundt en eller flere dominerende mennesker som kanskje kontrollerer deg til en viss grad. Hjelper deg til å frigjøre deg fra dette, stå opp for deg selv, mot, beskyttelse, klare å si «nei» og sette grenser. Dette kan være grunnet traumer helt ned til barndommen, hvor det kanskje har vært en eller flere som har vært voldelig, misbrukt deg eller manipulert deg til å tro at du ikke har noe stemme i livet, eller klarer å leve uten dem.

Helichrysum – er en fantastisk healende oljer for smerter knyttet til følelser. Sterke emosjonelle smerter grunnet traumer, savn eller mistet noen eller noe viktig i livet som har gjort at hverdagen har snudd seg opp ned på hode, følelsen av håpløshet eller tidligere har opplevd misbruk

YlangYlang – denne løsner også opp i emosjonelle traumer fra fortiden, spesielt traumer som utløser sinne, frustrasjon og tristhet. Følelser som har blitt liggende inne i kroppen, kan løsnes opp i og frigis så du får en følelse av nytelse og glede for livet.

Jasmine – dette er oljen for seksuelle traumer som overgrep, dominans, vonde opplevelser rundt samleie – det kan også være vestibulitt. Denne fremmer blant annet trygghet, selvaksept og følelsen av at det intime fremmer noe gode opplevelser fremfor vonde.

Juniper Berry – har vært oljen for meg til å støtte redselen for mørket om natten. Dette er oljen hvis du plages av mareritt, irrasjonell frykt, unngår å sove fordi du for eksempel er redd for dine egne tanker og en forstyrret søvn

Har du brukt oljer til å løsne opp i traumer, og isåfall hvilke oljer har hjulpet deg? Jeg vil gjerne høre! <3

Lurer du på hva eteriske oljer er, bestilling eller har andre spørsmål rundt dette, finner du svaret her <3

Som du ser har oljene forskjellige virkninger tilpasser forskjellig type traumer, og det finnes flere! Derfor er det viktig med veiledning til dette så du finner oljene tilpasset akkurat dine type traumer eller vonde opplevelser. Send en mail til helse@celineheldrup.no og merk med «traumer» pluss noen stikkord på hva du trenger hjelp til, så setter jeg sammen en oljepakke tilpasset dine plager.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *